Atlas Arslan

“Her şeyi çok abartmamak gerektiği gibi hamileliği de abartmamak gerekiyor"

“Her şeyi çok abartmamak gerektiği gibi hamileliği de abartmamak gerekiyor İki yaşında dolaşırken elinde oyuncak bebeklerim, şımarık tek çocuk hallerimin arasında eve bir bebek geldi. Benim kara kuruluğuma inat beyaz tombul yanakları, yarı açık yarı kapalı gözleriyle. Benim beşiğime yerleştirip “kardeşin bu senin” dediklerinde, onun oyuncak bebekleri gibi bana ait olan, benim oyunlarım için gelen bir bebek olduğunu sanmıştım. Ben büyümem bebek büyümek, oyuncak bebek kollarımızda minicik kaldı. Oyunlarımızın yerini gerçeklere bıraktı. Ben büyümem bebek büyüme gerçekler de oyunlar bizim kurgularımızın olduğunu anlama çabamıza sunduk. Ben büyümem bebek büyütme çabalarımız hayattaki güzel içerikler yayınlandı.

İki yaşımda dolaşırken elinde oyuncak bebeklerimle, eve gelen beşiğime yatırılan bebek oyunlarında, çocukluğumda, aşklarımda, neşemde hep benimle oldu. Kız kardeşlik Selen'le birlikte ben de böyle doğdu.

Şimdi kız kardeşinin evinde bulunan renkliler ve beşiğe yakın bir bebek geliyor. Selen, anne oluyor. Yediği, içtiği, kendine kattığı her şey hem kendisi hem de Ada için artık. Ada'nın doğumuna birkaç ay kala tüm bu özeni bu kez abla - kardeşinin sahibi bir haberci ve teyze merakımla konuşuyoruz.

Kafeinsiz kahvelerimizi alıp Nil'in şarkısını da sohbete katıyoruz.


“Karanlıktan gelecekler
Önünde dikilecekler
Sarı sarı dişleri olacak
Sivri pencereleri olacak
Yakalayacak sanacaksın
Ama hep sen kazanmanın
 Ben sana koşmayı öğreteceğim
İçinden gülmeyi öğreteceğim” 


Hamilelik öncesi ve hamilelik dönemindeki beslenmenin ve egzersiz hareketlerinin, alınan takviye vitaminlerin ve hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler… Her şeyin ne muhteşem ki artık kazanımları artıyor.

Selen'e, 35 haftalık hamilelik sürelerini, öncesini, beslenme alışkanlıklarını, doktorların tavsiyelerini tüm anne adayları için bilgiler. Selen, spor yaparak, sağlıklı beslenerek hamileliklerini geçirdikleri. Bu şans deneyimlerini ve mutlaka paylaşmalı, sahiplenmeye katkı sunmalı.

Bunun için başka anne adaylarına örnek olunmalı kullanılan sözü bırakıyorum Selen'e:

“Hamilelik eğitimi beslenme konusunda çok zorlanmadım. Zaten fastfood, hamburger, kızartmalar yiyen biri değildim.Ama hamileliğin ilk defterim çok açıldı, bölümler vitaminlerden ya da heyecandan da kalmış olabilir. İştahımın açıldığı ilk doğum losyonu bakımım ne istediyse yedim, ekmek, tatlı çok sakınmadım. Ama yedinci haftadan sonra üç kiloya kadar kontrolsüz kiloları aldıklarında fark edince hemen kendime “dur” dedim.

 Doktorumun bana sürekli söylediği şey bol bol sıvı tüketimim bu da genellikle su olmalı. Tatlı bebek için zararlı, tatlı sohbeti çikolata yerine kuru kayısı, incir, kuru üzüm ve mevsim meyveleriyle ilgili değerlendirmelerim. Kış meyveleri, ananas özellikle şeker kaynağında, çok besleyici bu dönemde ve bunların sanıldığı kadar pahalı olmayan her markette satılan meyveler. Şeker yükünü böyle giderdim.Suyu yeniden vurgulamalıyım, üç litre içmem gerekiyor günde, başlarda tabii ki çok zorlandım, zorlandığım ve karşılaştığım. Sonra yavaş yavaş arttırdım ve bedenimi zorlamayınca sinirlerimden da bu şekilde baş olmuştu. Ve bugün üç litre günlük su içmeye alıştırdım kendimi. Su içmenin ödem kalmamasına ve emmemin çok artmasını sağlıyor. Ve doğal su, üzerinde bulunduğu sıvının yeteri kadar olmasına katkı sunuyor.”

“Kafein, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan hamilelik sürecinde uzak durulmalı” diyor Selen, bunun yerine kafeinsiz kahveler, bitki çayları gibi zararlı olmayan içecekleri tercih ediyor.

“Ben günde 4 – 5 fincan kahve içerdim, bir tane içme hakkım olmasına rağmen ben yine de kafeinsiz kahveleri tercih ediyorum.Gazlı içecekler yerine su ve ayran ve soda tüketmeye önem verin. Kan hep değerleri düşük bir insandım ben ve önceki gebelik sürecinde diğer anne adaylarına göre daha fazla vitamin almayı yapmak zorunda kaldım, kesinlikle ölümlerin koruyucusu ve gözetiminde. Bebek belli bir dönem annenin vücudundaki kalkanu almak için dişlerde ve kemikler için kalkanu mutlaka alınması tavsiye doktorm tavsiye etti. Gebelik dönemindeki bacak krampları da çok fazla anne adayında görmek için ağaç, demir eksikliği için demir, yuva gelişimi için folik asit, vücut gelişimi için balık vitaminleri çok önemli. Doktorların zaten anne adaylarına öneriyor. Bu da anne adayına göre değişiyor. Benim bir anne arkadaşım arkadaşım iki vitamin sözü ben beş vitamin sözü.Elbette eczanelerden alamazsınız, doktorlar zaten uygun vitaminleri yazıyorlar.”

Yeri gelmişken folik asit son dönemler çok gezdiğimizde özellikle hamile öncesi ve hamileliğin ilk merkezinde bir vitamin. Peki hamileliğe katkıları nedir folik asitin?

“Folik asit esasında B vitamini muhafazasıdır. Özellikle ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerden bir vitamin. Başlangıç ​​​​sürecinde anneye önemli bir takviye olan folik asit tutma de sinir borusu boyunca doku kaynaşması gibi önemli gelişmelere destek oluyor. Zaten ilk doktor gebelik öncesi de doktorlar folik asit tavsiye ediyor.”

Hamilelik döneminde alınması gereken ideal kilo 12 ile 14 kilo öğüten uzman, hamilelik sürecinde beslenme kadar kilonun kontrolü ve egzersizlerin edinilmediği bilgiler Selen'e: “ Ben

sporcu değilim ama uzun yıllar spor yapmaya çalışıyor. Profesyonel sporcular var. Onun avantajlarını yaşayan bir insanım, hamileliği düşünen ve fazla kiloları olan kadınlar öncelikle fazla kilolarından kurtulmak zorundadırlar. Hem bebek hem de onlar için. Buna ufak egzersizlerle çalışırlar. Fazla kiloları olmayanlar için de spora önceden başlamaları ve hamilelik sürecinde de spor yapmaları çok önemli.Yürüyüş yapabilirler, hamile değillerse tempolu günlük bir kullanılır, o kadar fazlaysa yarım kullanılır yürüyüşler… Bunun için spor salonlarına bile gitmek gerek yok. Bir yerden bir yere giderken araç yerine giderken bile insanların kendini spora hazırlaması demek geliyor.

Hamilelik öncesi spora giderken kardiyoya devam etmek Selen, hamilelik sürecini aynı ritmini sürdürmekese de sporun doğumunun parçası oldu.
“Koşu bandı, bisiklet, plakalar gibi kendimi çok yormadan ama yaşamımın içinde bir şekilde düzenli spor yapan vardım. Haftada iki üç gün mutlaka spor yapmalıyız. Doğumdan sonra bir iki hafta spor yapmadım ama hareketi hiç bırakmadım.Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren eskisi gibi çok yoran terleten sporlar yerine daha hafif hareketlerle egzersizler yapmakta fayda var. Daha sonra ölümlerin tavsiyesiyle, günde yarım saat geçmeyecek yürüyüşler, birkaç tane yoga ve tabak hareket yapmaya başladı. Kitaplarda da doğal olarak bir fizik ölümün yönlendirmesiyle yapılması gerekiyor. Plates topuyla kalkmalar bunun dışında fizik tedavi uzmanının bana rehberlik ettiği birkaç yoga ve plate hareketlerini yapmaya devam etti, bir süre aynı zamanda o dönem işimin yoğunluğundan bunlara ara organlarında bel ve kalçamda yoğun ağrılar başladı. Bu doğal olarak benim yönlendirmelerimden kaynaklı da olabilir herkese iyi gelen farklı yönlendirme vardır.Nefeslerimize geri döndüğümüzde her şey yoluna girdi. Bu sağlıklı yaşamları için ben egzersizlere borçluyum. Bu egzersizlere spor diyemem şu bir için sadece ısınma hareketleri ve minik egzersizler. Kendini ve bebeği yormayacak egzersizler bunlar. Yine elbet doktora danışarak yapılmalı.” Kendini ve bebeği yormayacak egzersizler bunlar. Yine elbet doktora danışarak yapılmalı.” Kendini ve bebeği yormayacak egzersizler bunlar. Yine elbet doktora danışarak yapılmalı.”

Doğumun tamamlanması doğru ve sağlıklı beslenmenin ve hareket kabiliyetinin bebeğe yansıyan olumlu enerjisini merak ediyorum en çok doğal: “

Her şeyi çok abartmamak gerektiği gibi hamileliği de çok abartmamak gerekiyor.Ben özellikle sosyal çevremden, sosyalleşmekten hiç vazgeçmedim “hamileğim” diye. Artık herkesin elinde olan akıllı telefonlarda basit uygulamaları indirebiliyorsunuz, bunların hamilelik sürecini kolaylaştırabilecek uygulamalar. Bunlar bile sizi o kadar güzel yönlendiriyor ki bebeklerin bugün hangi süreçte olduğu gün gün ne yemeniz gerektiği, nelerin iyi geldiği… Ben bütün anne adaylarının mutlaka bunu da doktorlara sorarak bu uygulamalardan yararlanmalarını tavsiye ediyorum.”

Güzel Nil şarkıları eşliğinde sohbetimizi bitirirken; Selen, anne adaylarına ve annelere tüm bu anlattıklarından daha önemli olan tek bir şey söylüyor. Kendilerine, çocuklara ve hayata sevgi ve teşvik ettikleri her adımın büyük başarısı, sonsuz sağlık ve şifa olduğu…


“Bazen yalnız bırakacaklar
Ne yapacaksın bakacaklar
Planları olacak
Hep bir başları olacak
Kırılacak sanacaksın
Ama hepten başaracaksın
 İçinden yanmayı sonundam
Kendini sevmeyi öğreteceğim
 Gidip de varmayı öğreteceğim”

Tüm Hakları Saklıdır: 2018
Web Tasarım