Flamenko dans ve müziğini günümüzde de yaşatmaya çalışan bir dans ve müzik topluluğu; Akdeniz Flamenko Topluluğu. Topluluğun müziğe bakışında, flamenkoyu saf ve doğal yapılarına göre yorumlama denemesi ilk bakışta göze çarpıyor. Topluluk en temel flamenko formlarından oluşan bir repertuvara sahip. 2004 yılında kurulan Akdeniz Flamenko Topluluğu, beş yıldan beri birçok ilde konserler düzenleyerek flamenko severlerle buluştu. Bununla birlikte beste çalışmaları da yapan topluluk, yeni düzenlemeler de sunuyor.
NEDİR FLAMENKO?
14. yüzyılın sonlarında Hindistan'dan göç etmeye başlayan Çingeneler, İspanya'nın Endülüs bölgesine gelinceye kadar birçok coğrafya ve kültürle karşılaştılar. Endülüs'te karşılaştıkları Arap kültürü ve İspanyol folk müziğiyle Çingene kültürünün ve göçün izlerinin buluştuğu bir müzik türü flamenko. Flamenko dans ve müzikteki doğaçlamalar da göçebe bir kültürün farklılaşan yaşama ritimlerini düşündürüyor.
Siguiriyas ritimleri oradaki demircilerin kullandığı çekiçlerin vuruşlarıyla oluşan, içinde birçok farklı devinim ve doğaçlamanın yer aldığı ritimlerdi. Gündelik hayat bu ritimlerle sürüyor, dans ve alkış, müziğin bu ritmik ve devinimsel doğasına yenilikler getiriyordu.
Akdeniz Flamenko Topluluğu'ndan flamenko gitaristi Saman Kerim, flamenkonun hayatla bir bütün olduğunu, her kuşakta farklı yaşanan ama sürekli tekrarlanan aşk acısı, ölüm, doğum, hüzün gibi temalarla insanın iç dünyasını sanatsal biçimlerde yeniden yaratan bir devinim taşıdığını söylüyor. Kerim'e göre flamenko; hayatla iç içedir, her sabah uyanıp çay demlemeye benzer, insanın ürettiği bir şey olarak insanın üzerinde değil gündelik hayatın tam da içindedir.
Kerim'e göre; önce şarkı vardı. Sonra dans şarkıya eşlik etti. Parmak şıklatma ve el çırpmalar ana enstrümanlardı. Sonra gitar, şarkı ve dansa katıldı. Bu üç unsur, flamenkonun ana parçası oldular...
DANSÇININ MİMİKLERİ NE ANLATIR?
Bir dansçının mimikleri neler anlatır bizlere? Bedenindeki devinimler, birden yükselen şiddetli ritimlere eşlik ederken neyin ifadesi gerçekleşmektedir. sorularına; müzik için geçerli olan dans için de geçerli ama teknik farklılıklar mevcut, her ikisi de kendini ifade etme biçimidir" yanıtını veriyor, Akdeniz Flamenko Topluluğu'ndan flamenko dansçısı Dilek Akdeniz.
Akdeniz, kendi ruh halini ve doğallığını ifade edebilmek için müziğin saf ve doğal akışını anlamak ve onu yaşamak gerektiğini söylüyor. Akdeniz, yapmak istediği neyse ve o an içinden ne geçiyorsa onu anlatmayı denediğini, iç dünyamızı ifade ederken ezbere olan şeyi doğru bulmadığını belirtiyor. Flamenkoda doğaçlamanın çok önemli ve zor bir sanat olduğunu belirten Dilek Akdeniz, "dans ederken kendim olarak hayatımı anlattığım bir bölümü yaşıyorum, dans ederken ben aslında orada olanım. Müzik benim için hissedilerek yapılacak bir şey, çalarken ve dans ederken bir bütün olmaktır" diyor.